Kenttätietoa

Tapiola Golf on 18-reikäinen kiitetty links-kenttä. Kenttäarkkitehti Tim Nugent on luonut vaihtelevan layoutin, jossa on valinnanvaraa pelistrategialle. Täysimittaisen kentän lisäksi Tapiola Golfilla on hyvät harjoitusalueet. Tapiola Golf on ainutlaatuinen lajissaan.

Tapiola Golf kahden arkkitehdin yhteistyönä

Tapiola Golfin kentän esisuunnitelman laati ruotsalainen golfkenttäarkkitehti Jan Sederholm, jonka kädenjälki näkyy yli sadalla kentällä pääasiassa Pohjoismaissa. Osin Sederholmin suunnitelman perusteella suunnittelutyötä jatkaa chicagolainen arkkitehtitoimisto Nugent Golf Inc., joka on erikoistunut vaativiin pohjaolosuhteisiin ollen lajissaan maailman kokeneimpia suunnittelutoimistoja.

Nugent Golf Inc’n Tim Nugentin suunniteleman kentän par on 72 ja se on pituudeltaan valkoisilta 6061 metriä, keltaisilta 5629 metriä ja punaisilta 4600 metriä. Kentän pinta-ala on noin 55 hehtaaria.

Klubirakennus sijaitsee alueen koilliskulmassa, josta on hyvät liikenneyhteydet joka suuntaan. Kuitenkin aivan klubin tuntumassa sijaitsevat niin ykkös- ja kymppitiit, kuin 9 ja 18 reikien viheriöt. Huoltorakennus sijoittuu kentän itäosaan.

Kentän halki kulkee yleinen ulkoilureitti, ns. vihervyöhyke Mankkaan ja Laajalahden asuinalueiden välillä.

Tapiola Golfin sijainti asutuksen ja yleisen virkistysalueen keskellä asettaa golfkentälle toisaalta vaatimuksia ja toisaalta tarjoaa monia mahdollisuuksia. Juniorien pelimahdollisuuksiin ja yhteistyöhön koulujen kanssa tullaan kiinnittämään erityistä huomiota.

Viereinen Turvesuon- ja Sinimäentie palvelee parin bussilinjan reittinä, mikä on tärkeää erityisesti nuorten pelaajien liikkumista ajatellen. Näihin yhtyvä Turveradantie liittyy pohjoisessa Turun moottoritiehen ja etelässä Olarinluoman alueelle ns. Orioninmutkaan.

Hyvällä golfkentän ja viheralueen yhteen sovittavalla suunnitelulla on saatu aikaan turvallinen ja korkeatasoinen kenttä. Se palvelee golfkauden ulkopuolella lähiseudun asukkaita ainutlaatuisena puistona ja hiihtomaastona. Kenttää ja sen tiloja tuleekin leimaamaan avoimuus ja monikäyttöisyys ympäri vuoden.

Tim Nugent on alansa johtavia kenttäarkkitehteja

Golfarkkitehti Tim Nugent (oik.) suunnittelukäynnillä tulevalla golfkenttäalueella.
Golfarkkitehti Tim Nugent (oik.) suunnittelukäynnillä tulevalla golfkenttäalueella.

Chicagolainen golfkenttäarkkitehti Tim Nugent on suunnitellut upean links-tyyppisen kenttämme. Syksyllä saatujen pelimaistiaisten perusteella on kuultu lukuisia kommentteja ”kuin ulkomailla pelaisi”.

Tim Nugent on vaativille maapohjille rakennettujen ns. brownfield-golfkenttien johtavia arkkitehteja Yhdysvalloissa ja maailman kokeneimpia alallaan. Ehkä mittavin Nugentin toimiston hankkeista on 15 minuuttia Chicagon keskustasta sijaitseva Harborside International Golf Center.

Se on keskellä satama- ja varastoaluetta sijaitseva 36-reikäinen golfkeidas, jonka kentillä pelataan 80.000 kierrosta vuodessa.

Nugentin kentistä sekä Harborside International että joutomaalle rakennettu 9-reikäinen Dunes Club Michiganissa on valittu arvovaltaiseen Golf Digestin Spectacular Golf -julkaisuun seuranaan monia legendaarista peliareenoita (Golf Digest, 2000).

Links-tyyppinen golfkenttä maaston ehdoilla

Kentän alue on tarjonnut luontaisesti sopivan kumpuilevan maaston golfkentän rakentamiseen. Alueelle tuoduilla maamassoilla muotoiltiin alue upeaksi links-tyyppiseksi golfkentäksi.

Tapiola Golfin kenttä on par 72 ja se on pituudeltaan maamme keskitasoa 5629 metrillään keltaisilta tiiltä. Takatiiltä mittaa kertyy 6061 metriä. Kenttä on upeasti kumpuileva ja sitä luonnehtivat lukuisat bunkkerit ja pienet niittyalueet, jotka antavat kentälle haastetta ja näyttävyyttä. Pohjoisosan avoimella kummulla usein puhalteleva navakka tuuli tuo peliin omat lisämausteensa.

Pääosa kentästä on pensaiden ja niityn rytmittämää aukeaa ”nummimaisemaa”. Länsiosassa kiertävät reiät 12, 13, 14 ja 15 metsän ja purojen tuntumassa. Siirtymiset reiältä toiselle ovat sopivan lyhyitä.

Tapiola Golfin kenttä

Design:

Tim Nugent

Mitat:
  • Kentän pinta-ala n. 55 ha
  • 18 reikää
  • par 72: kolme kpl par3-reikiä, 12 kpl par4-reikiä, kolme kpl par5-reikiä
  • pituus takatiiltä 6090 metriä
  • keltaisilta 5631 metriä
  • sinisiltä 5139 metriä
  • punaisilta 4612 metriä