Ready golf! Huomioidaan pelivauhti ja kunnioitetaan muita golfareita

Syksy tarjoaa vielä loistavan mahdollisuuden pelata töiden jälkeen jopa 18 reiän kierroksen. Yhdeksän reiän kierrokselle on hyvin aikaa, kunhan ehtii kentälle ennen puolta seitsemää.
 
Tapiola Golfin kentän ihanneaika kierrokselle on kolme tuntia ja 50 minuuttia.
 
”Valitettavasti kierrosajat ovat tällä kaudella venyneet välillä reilusti yli neljän tunnin. Kun pelivauhti pidetään reippaana, yhä useampi pääsee nauttimaan arkipäivien iltakierroksista”, muistuttaa toimitusjohtaja Jari Hakkarainen.
 
Pelinopeus on pitkälti asennekysymys. Tärkeintä on olla valmis, kun on oma vuoro lyödä. Jos kaikki pelaajat neljän hengen ryhmässä käyttävät jokaiseen lyöntiinsä viisi sekuntia vähemmän, säästyy kierroksella helposti puoli tuntia.
 
Pelivauhtiin voi vaikuttaa ottamalla käyttöön ns. ”Ready golfin” ja muistuttamalla siitä kanssapelaajia jo ykköstiillä. Viime vuosina Golfliittokin on kannustanut aktiivisesti harrastajia hyväksymään “Ready golfín” pelinopeuden parantamiseksi. Kansainvälisillä kentillä se on tänä päivänä vallitseva käytäntö lähes kaikkialla.
 
“Ready Golf ” on yleisesti käytetty sanonta, joka ilmaisee, että pelaajan tulisi pelata aina, kun on valmis lyömään, sen sijaan, että noudatettaisiin tiukasti ”kauimpana reiästä pelaa ensin” määräystä.
 
Esimerkkejä Ready Golfista ovat:
* Lyöminen heti kun se on turvallista, jos kauempana reiästä olevalla toisella pelaajalla on vaikeuksia lyöntinsä kanssa ja hän joutuu pohtimaan eri vaihtoehtoja.
* Lyhempilyöntiset pelaajat pelaavat ensimmäisinä tiiltä tai väylältä, jos pidempilyöntiset joutuvat odottamaan lyöntiään.
* Avauslyönnin lyöminen ennen omaa vuoroaan, jos vuorossa oleva ei ole valmis lyömään vielä omaansa.
* Lyöminen, jos kauempana reiästä oleva pelaaja odottaa tuomaria tai sääntötulkintaa.
* Lyöminen ennen kuin auttaa toista pelaajaa löytämään kadoksissa olevaa palloa.
* Reikään asti puttaaminen, vaikka se tarkoittaisi, että seisoo lähellä toisen pelaaja puttilinjaa.
* Lyömistä, jos juuri bunkkerista pelannut pelaaja olisi edelleen kauimpana reiästä ja hän ei ehdi lyömään, koska haravoi bunkkeria.
* Pelaajan pallon mennessä viheriön yli tulisi toisien pelaajien, jotka ovat lähempänä reikää, mutta esim. viheriön edessä chippaamassa, pelata sillä aikaa, kun pelaaja kävelee pallolleen.
 
Pelaajien tulee aina varmistaa, että väärällä vuorolla pelaaminen ei vaaranna tai häiritse muita pelaajia. Ready golf ei saa estää normaalia kohteliaisuutta tai urheiluhenkeä eikä normaaleja golfkäytäntöjä, kuten merkitsijän velvollisuuksia ja pallon etsinnän avustamista.
 
Lähde: Suomen Golfliitto