Peliohjesääntö

Tapiola Golf toivottaa kaikki golfin harrastajat nauttimaan sisämaan linksgolfista näiden sääntöjen puitteissa, jotka auttavat pelaajaa ottamaan huomioon turvallisuuden, yleisen viihtyvyyden ja kanssapelaajansa. Kentän henkilökunta auttaa ja opastaa mielellään sääntöjen tulkinnassa.

 

Varausajat

Osakkaat ja jäsenet

Tapiola Golf Oy:n osakkaalla on mahdollisuus tehdä alustava peliaikavaraus itselleen tai ryhmälleen aikaisintaan 1 kk etukäteen. Pitkän ennakkovarausajan vuoksi pidätämme oikeuden muuttaa osakkaan varausta viimeistään 14 päivää ennen peliaikaa, mikäli varatulle ajankohdalle on tarjolla vähintään 10 hengen kilpailu tai muu pelitapahtuma.

Osakkaiden etuoikeutetut ajat kaudella 2019

Osakkaiden on mahdollista varata 10 vaille aikoja NexGolfista tai caddiemasterilta samoin ajanvarausoikeuksin, kuin muitakin aikoja (kuukautta aiemmin). 10 vaille ajat vapautuvat muiden pelaajien varattavaksi 24 tuntia ennen lähtöaikaa.

 

Tapiola Golf ry:n jäsenet ja vuokrapelioikeudella pelaavat voivat varata peliajan aikaisintaan 7 päivää etukäteen.

 

Vieraspelaajat ja yritykset

Vieraspelaajat ovat lämpimästi tervetulleita Tapiola Golfiin. Vieraspelaajat voivat varata peliajan aikaisintaan 4 päivää ennen peliaikaa.

Yritykset, jotka tuovat vähintään kokonaisen lähdön pelaamaan, voivat tiedustella lähtöaikoja jopa 1 kk etukäteen. Varaus vahvistetaan, kun laskutustiedot on lähetetty Tapiola Golfin toimiston sähköpostiin. Pidätämme oikeuden muuttaa varausta viimeistään 14 päivää ennen peliaikaa, mikäli varatulle ajankohdalle on tarjolla vähintään 10 hengen kilpailu tai muu varauksen estävä pelitapahtuma. Muutostilanteessa yritystä informoidaan ja pyritään löytämään uusi lähtöaika ja/tai varausmaksu palautetaan.

 

Ilmoittautuminen, peruutukset ja no show käytäntö

Pelaaja ilmoittautuu caddiemasterille viimeistään 10 minuuttia ennen lähtöaikaa. Pelivarauksen peruutus tulee tehdä viimeistään 2 tuntia ennen peliaikaa. Mikäli pelaaja jättää kokonaan saapumatta tai peliryhmä peruuttaa osan pelaajista ilmoittautumisen yhteydessä, peritään jokaisesta käyttämättä jääneestä varauksesta puolet voimassa olevan Green fee -maksun suuruinen no show -maksu.

Caddiemasterin toimiston ollessa suljettu kenttä on avoinna pelioikeutetuille.  Aamulähtijöiden tulee ilmoittautua kierroksen jälkeen caddiemasterille.

Jos siis lähdet pelaamaan aukioloaikojen ulkopuolella, ilmoita peleistä caddiemasterille esim sähköpostitse. Tämä koskee myös pelioikeudella pelaavia!

Suoritamme kentällä valvontaa myös aukioloaikojen ulkopuolella.

 

Etiketti ja vaatetus

Hyvään golfetikettiin ja hyviin tapoihin kuuluu, että tervehdimme toisiamme myös golfkentällä liikuttaessa.

Pelaajat noudattavat normaalia golfetikettiä sekä vakiintunutta golfvaatetusta, johon eivät kuulu esimerkiksi farkut tai miehillä hihaton paita. Caddiemaster ja kapteenit opastavat mielellään vaatetusasioissa, mikäli pelaaja on epävarma asunsa sopivuudesta.

Pelaajien tulee ottaa huomioon, että klubitalolla saavat asioida myös muut ulkoilijat, joiden pukeutumiselta emme voi edellyttää golfetiketin mukaista vaatetusta.

Golfkengissä käytetään vain pehmeitä piikkejä ja ruusukkeita.

 

Pelioikeus

Tapiola Golfin A-osakkeeseen sisältyy yksi pelioikeus, jonka käyttäjä tulee nimetä vuosittainen ennen pelioikeuden käyttöönottoa. Pelioikeus voidaan käyttää rajattomana henkilökohtaisena pelioikeutena tai sarjakorttina.

Osakkaan kanssa samassa taloudessa asuva perheenjäsen, juniorit sekä osakkaan vieraat pelaavat osakkaan kanssa samassa lähdössä kauden hinnaston mukaisesti.

Pelioikeus voidaan vaihtaa sarjakortiksi, joka ladataan Tapiola Golfin klubikorttiin. Sarjakortti sisältää 50 kpl 9 reiän kierroksia, joita voi käyttää myös 18 reiän kierroksiin enintään 25 kertaa. Sarjakortti ei ole henkilökohtainen, vaan sen kierroksia voivat käyttää myös esimerkiksi sarjakortin haltijan perheenjäsenet ja vieraat. Sarjakortin kierrokset ovat voimassa ko. pelikauden loppuun asti.

 

Vuokrapelioikeus

Osakas voi vuokrata pelioikeuden ulkopuoliselle ilmoitettuaan Tapiola Golf Oy:lle siitä, ettei itse käytä pelioikeutta ko. pelikaudella. Ilmoitus täytyy tehdä ennen pelikauden alkua. Vuokrattuaan ulos pelioikeutensa osakas ei voi itse käyttää kyseistä pelioikeutta kertaakaan ko. pelikaudella. Osakas voi jättää pelioikeutensa vuokrattavaksi yhtiön toimistoon, joka perii hinnaston mukaisen toimistomaksun.

Vuokrapelioikeus ei sisällä osakkaan oikeuksia vaan ainoastaan pelioikeuden ja muut tässä peliohjesäännössä mainitut oikeudet. Pelioikeuden vuokrannut voi vaihtaa pelioikeuden sarjakortiksi (ks. kohdat Pelioikeus sekä Peliliput ja sarjakortti).

 

Muut pelioikeudet

Hallituksella on oikeus myöntää osakkuudesta riippumattomia pelioikeuksia juniori- ja suhdetoimintatarkoituksiin.

 

Vuosijäsenyys

Seuran vuosijäseneksi voivat hakea pelioikeuden vuokranneet. Vuosijäseneksi voi liittyä yksi henkilö vuokrattua pelioikeutta kohden. Myös alle 18-vuotias juniori voi hakea vuosijäsenyyttä, mikäli hänellä on pelioikeus.

Sarjakortti (peliliput) ja klubikortti

Tapiola Golfissa ei ole käytössä pelilippuja. Sen sijaan osakkeeseen sisältyvän pelioikeuden voi vaihtaa klubikorttiin ladattavaksi sarjakortiksi, joka sisältää 50 kpl 9 reiän kierroksia (käytettävissä myös 18 reiän kierroksiin, enintään 25 kierrosta). Sarjakortilla on mahdollista maksaa enintään yksi täysi lähtö päivässä.

Sarjakortilla olevat kierrokset ovat voimassa aina ko. pelikauden loppuun asti. Osakkaiden sarjakorteille jääneitä edellisvuoden pelikierroksia on mahdollista käyttää osakkaan sekä samassa lähdössä pelaavien osakkaiden vieraiden pelaamisen maksamiseen kuukauden ajan kentän avaamisestä alkaen.

Tapiola Golfin klubikortilla voit säilyttää pelikierroksia ja rangen pallokoreja.

Klubikortille on myös mahdollista ladata saldoa. Pallokoreja ja pelikierroksia voi ostaa Tapiola Golfin toimistolta. Kortin hinta on 5€. Klubikortti on ilmainen pelioikeuden haltijoille.

Klubikortti on hyvä olla mukana kierrokselle ilmoittautuessa. Kortilta pystytään kuitenkin hätätapauksissa veloittamaan kierroksia myös etänä. Kortin omistaja voi myös valtuuttaa toisen henkilön käyttämään korttiaan ilmoittamalla tästä caddiemasterille esim. sähköpostitse. Sar­ja­kor­tin säi­ly­tys cad­die­mas­te­ril­la 60€/ kausi. Säi­ly­tys­mak­su si­säl­tää ni­mi­lis­tan hal­lin­noi­nnin.

 

Golfautot

Yhtiöllä on golfautoja vuokrattavana hinnaston mukaisesti. Golfauto on aina hyvä varata teeajan varauksen yhteydessä auton saamisen varmistamiseksi.

Golfautolla saa ajaa ainoastaan tiellä, väylällä tai leikatussa raffissa, ellei caddiemaster toisin ohjeista. Käytä aina golfautotietä, kun se on mahdollista. Älä aja viheriöiden ja bunkkereiden välittömään läheisyyteen. Autolla saa kuljettaa enintään kahta henkilöä. Golfautolla ajamiseen ikäraja on 15-vuotta ja ajajalta vaaditaan vähintään mopokortin omistamista.

Tasoitusrajat

Osakkaalla, tämän perheenjäsenellä tai osakkaan vieraalla ei ole tasoitusrajaa (Green card sekä golfseuran jäsenyys vaaditaan).

Ilman isäntää pelaavien vieraspelaajien tasoitusrajat ovat:

Miehet: 36

Naiset: 45

Myös korkeammalla tasoituksella pelaavat voivat päästä pelaamaan varaustilanteen ja caddiemasterin harkinnan mukaan arkisin lähtöaikoina kello 13 saakka sekä lauantaisin lähtöajoista kello 15 alkaen. Tällöinkin pelaajan tulee noudattaa seuraavan kappaleen ohjeellisia pelinopeuksia.

Osakkaan lähdön suurin yhteistasoitus on 110. Jos kuitenkin sekä osakkaan että tämän vieraan tai perheenjäsenen tasoitus on 54, ryhmään voidaan sijoittaa alemmalla tasoituksella oleva ja kenttää tunteva pelaaja, vaikka tasoitusraja 110 ylittyisikin.

Ilman isäntää pelaavien vieraspelaajien lähdön suurin yhteistasoitus on 100.

 

Pelaaminen, kentänhoito ja turvallisuus

Pelaajan tulee aina ja ensisijaisesti huolehtia omasta ja kanssapelaajiensa turvallisuudesta.

18 reiän pelinopeudeksi on määritetty 3 tuntia 50 minuuttia; reiät 1-9 / 1 tunti 50 minuutia ja reiät 10-18 / 2 tuntia. Klubitasoituksella (37-54) tulisi pelata tiiltä 46. Etu- ja takaysin välillä on mahdollisuus pitää 10 minuutin mittainen tauko.

Pelaaja voi tilanteita ennakoimalla helposti ja kiirehtimättä nopeuttaa omaa peliään, mikä on kaikkien yhteinen etu. Kenttämme lyhyet siirtymät edesauttavat ripeää mutta kiireetöntä pelaamista.

Hitaan pelaamisen välttämiseksi pelaaja nostaa pallon taskuun sen lyöntimäärän jälkeen, jolloin hän ei tällä reiällä saa enää bogey-pisteitä. Pysyttele edellä menevän ryhmän pelivauhdin mukana. Pelaajan tulee ehdottomasti noudattaa kentällä olevia kulkemista ohjaavia opasteita ja kulkuesteitä.

Hiekkaesteissä haravoidaan omat jäljet ja harava jätetään haravoinnin jälkeen kokonaan esteeseen, haravan piikit pelisuunnan mukaisesti. Greeneillä korjataan alastulojäljet. Lyöntijäljet eli ns. divotit asetetaan takaisin lyöntijälkeen kaikilla leikatuilla alueilla. Huomaavainen pelaajaa korjaa myös muiden jättämät jäljet bunkkereissa ja greeneillä.

Muutamia yleisiä ohjeita ukkoskuuron varalle:

Mikäli kentän toimihenkilöt varoittavat mahdollisesta ukkosen vaarasta ja näette ukkospilvien lähestyvän kenttäaluetta, täytyy peli keskeyttää oma-aloitteisesti ja hakeutua suojaan.

Mikäli ukkossadepilvet ovat kentän päällä, peli tulee keskeyttää välittömästi, vaikka salamat iskisivät useammankin kilometrin päässä. Salama voi iskeä mistä tahansa samasta pilvimassasta.

Kun rakennusten tai ajoneuvojen turvaa ei ole tarjolla, houkutus suojautua väärällä tavalla voi käydä suureksi. Mikä suojaa rankkasateelta, voi houkutella salaman: sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista. On siis parempi kastua. Suuri puu voi antaa suojaa salamalta vain, jos asettuu siitä sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyy jalat yhdessä. Korkeita paikkoja on vältettävä, samoin rannalla vesirajaa. Kyykistyminen on ainoa keino, jos ollaan aukealla, kuten pellolla tai golfkentällä. (Ilmatieteen laitos / Suojautuminen salamalta)

Kentänhoitajalla on aina etuoikeus kentällä. Kun kentänhoitaja on paikassa, johon lyönti voi suuntautua, peliä voi jatkaa vasta kun pelaaja ja kentänhoitaja ovat molemminpuolisella kädenheilautuksella selkeästi sopineet pelin turvallisesta jatkamisesta.

Lähipelialue sijaitsee takaysillä, 16. väylän greenin takana ja 17. teepaikan vieressä. Lähipelialue on maksuton osakkaille, jäsenille ja pelioikeutetuille. Vieraat voivat käyttää lähipelialuetta erillistä hinnaston mukaista harjoitusaluemaksua vastaan. Lähipelialueelle kuljetaan ainoastaan rangen oikealla reunalla olevaa aidattua tietä pitkin. liikenteen väyliä pitkin. Rangen ja 18. väylän vierestä kulkevaa tietä ei tule käyttää turvallisuus syistä johtuen.

Tapiola Golf Oy pidättää oikeuden muuttaa näitä sääntöjä kesken pelikauden, mikäli kentän olosuhteet, tilanteet ja käytännön kokemus antavat siihen aihetta.